Bútorok restaurálására és állományvédelmi, restaurálás tevékenységhez szükséges szakma anyagok és eszközök beszerzésére a Reguly Antal Múzeum számára

Általános hír

Bér Júlia (1911. május 8., Zirc- 2012. június 10., Zirc) festő-, grafikusművész élete elválaszthatatlan Zirctől, hiszen itt született 1911-ben, és hosszú alkotó életút után itt is hunyt el 2012-ben. Ma a Bér Júlia által alapított Zirci Galéria gyűjteménye, Bér Júlia alkotásai és a művésznő hagyatéka is Zirc város tulajdonában van. A törzsanyag kezelését, a feldolgozás, a megfelelő elhelyezés és méltó bemutatás feladatait a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház végzi. Ennek a munkafolyamatnak volt fontos állomása 2021. november 27., ezen a napon került átadásra a művésznő emlékszobája. A művésznő alkotásaiból álló emlékszoba kialakításának lehetősége régi vágya a múzeumnak, és 2022. első felében restaurált bútoraival teljes lett az enteriőr, a látogatók számára így teljesebben meg tudtuk idézni Bér Júlia dolgozószobáját, alkotói világát.
Az NKA Múzeumok Kollégiuma pályázati támogatásából több, Bér Júlia személyes hagyatékhoz tartozó bútor restaurálásra tudtunk sort keríteni 2021-2022 folyamán. A bútorok a zirci születésű grafikus, festőművész lakásának legszebb darabjai. A bútorokon a következő restaurálási munkák elvégzését kértük a Laczkó Dezső Múzeum Műtárgyvédelmi Osztályától:

  • a bútorok tisztítása; felületvédelem (konzerválás, fertőtlenítés);
  • kiegészítések elkészítése;
  • szerkezeti stabilitás biztosítása;
  • retusálás.


A munka az alábbi tárgyakat érinti:

•          üveges szekrény (ltsz. 2018.898.1.)

•          komód (ltsz. 2018.944.1)

•          háromfiókos szekrény (ltsz. 2018.897.1.)

•          szekrény intarziás ajtóval (ltsz. 2018.934.1.)

 A támogatás kisebb részét a néprajzi gyűjteményünk egyik műtárgyára, egy vonószék javítására, konzerválására és restaurálására tudtuk fordítani. (ltsz.: RAM 1992.1.3.)

 Köszönjük az NKA támogatását!

 A szakmai beszámoló itt olvasható

Website by InnoTeq