Szabad a vásár -kézműves udvar a Bakonyi Betyárnapokon 2019

Szabad a vásár! – Kézműves udvar a XXI. Bakonyi Betyárnapon - 2019.

Beszámoló az NKA 106107/01614 pályázatról

 

2019-ben a 21. alkalommal megrendezett Bakonyi Betyárnapon ismét bakonyi betyárkultúra állt a középpontban. A nagy népszerűségnek örvendő kétnapos rendezvény sikeréhez intézményünk a „Szabad a vásár!” elnevezésű kísérőprogrammal járult hozzá. Ezen felül intézményünk, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház plakátok nyomtatását és kihelyezését is vállalta városszerte és a környező településeken. A kézműves udvarban az egyes kézművességek bemutatásán túl a látogatók maguk is kipróbálhatták az adott mesterségek fogásait. Alkotóházunk számára kiemelkedően fontos, hogy a hagyományos tárgyalkotó tevékenységekbe aktív módon vegyenek részt a látogatóink, vendégeink; úgy gondoljuk, hogy mélyebb élmény és tudás elsajátítására így van nagyobb lehetőség. Ezt a szemléletet követtük a „Szabad a vásár” c. programunk megvalósításakor is. Mindez a környék kézműves mestereinek bevonásával zajlott, akik a rendezvény területén felállított sátrakban gyakorolhatták tevékenységüket a rendezvény ideje alatt.

A kézműves udvarban tevékenykedő kézművesek
A betyársághoz szorosan kapcsolódó lovaskultúra tárgyai többféle mesterséghez kapcsolódnak, így a program megtervezésekor olyan mestereket választottunk, akik tevékenysége szorosan kapcsolódik egyrészt a régi bakonyi mesterségekhez, másrészt a nomád népek kézművességéhez is. A kézműves programok közül évek óta a legnagyobb sikert Ifj. Hegedűs Árpád, kovácsmester bemutatója arat. A mesterség bemutatásán túl az arra fogékonyak maguk is készíthettek kovácsolt tárgyakat.
A kézműves udvarban szövéssel B. Dobos Teréz ismertette meg a közönséget. A népi iparművész vezetésével megvalósult kézműves alkalmon nemcsak szövéssel, hanem kötélveréssel is foglalkozhattak az érdeklődők.
Id. Hegedűs Árpád kosárfonó mester vezetésével, különböző méretű és formájú kosarak megkötése zajlott.
Marton- Bőczy Boglárka, Junior Príma díjas nemezkészítő mester segítségével különböző funkciójú nemez tárgyakat lehetett készíteni. A gyapjúból nemezelhető tárgyak megalkotása az egyik legnépszerűbb kísérőprogramja volt a XXI. Bakonyi Betyárnapoknak.
Mánya János, a Magyar Kézműves Remek-díjjal kitűntetett népi fafaragó bemutatója szintén sokakat vonzott.
Az esemény a kiszámíthatatlan időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak. Az általunk felkért kézműves mestereknél zajló igényes szakmai munka méltó kiegészítése volt a hagyományok átadására és megismertetésére fókuszáló ingyenesen látogatható rendezvénynek. A rendezvény tapasztalataink szerint az alkotóházi tevékenységünk népszerűsítésében is sokat jelent, hiszen Zirc egyik legtöbb látogatót vonzó rendezvényén intézményi kereteken kívül is tudtuk hirdetni a kézműves hagyományainkra épülő népi alkotóházunkban zajló mesterségeket. Ezen törekvés összhangban van a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház elképzeléseivel, szellemiségével. A pályázatnak köszönhetően a mesterségbemutatók alapanyag-igényét is fedezni tudtuk.
Híradások az eseményről:
< >
KézművesekMánya János népi fafaragóHegedűs Árpád kosárfonóifj. Hegedűs Árpád kovácsB. Dobos Teréz szövőMarton-Bőczy Boglárka nemezkészítő
<
KézművesekMánya János népi fafaragóHegedűs Árpád kosárfonóifj. Hegedűs Árpád kovácsB. Dobos Teréz szövőMarton-Bőczy Boglárka nemezkészítő
>

Website by InnoTeq