"Zirci Zöld" - természetvédelmi önképzőkör indul Zirc két múzeumában

< >
2019.10.11 - 18:00 - 2019.10.12 - 17:30

Elérkezett az idő, amikor tovább nem hallgathatunk: a környezeti problémák ügye nyilvánvalóan érint mindenkit, s jobb, ha szembenézünk ezzel. A Fridays for Future mozgalom elsöprő sikere a bennünk érlelődő tervet is továbbformálta, így a pénteki tüntetések alatt – lélekben csatlakozva – szeretnénk képezni magunkat a környezeti problémákkal kapcsolatban. Szeretnénk megérteni a világban zajló változások nagy összefüggéseit, ugyanakkor arra fókuszálnánk, hogy mi magunk itt Zircen mit tehetünk az élhető világért. Ennek érdekében közösen nézünk meg filmeket, hallgatunk meg előadókat, ismerkedünk meg praktikus technikákkal. Kéthetente pénteken tartandó összejöveteleinket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézművesi Alkotóház és a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum közösen szervezi, ezzel biztosítva a bonyolult kérdéskörön belül a természettudományos és a társadalmi, kulturális megközelítés széles palettáját. A helyszínek a két intézmény között váltakoznak!

2019 őszén a következő alkalmak lesznek:

Október 11. 18 óra: Holnap c. film vetítése, utána beszélgetés

Október 11-én induló új sorozatunkat egy nagyon inspiratív film vetítésével nyitjuk. A "Holnap" című film úgy mutatja be napjaink legnagyobb környezeti kihívásait, hogy egyben bemutatja a rájuk adott válaszkísérleteket is. Így szembesülve a súlyos problémákkal nem a tehetetlenség, hanem a tenni vágyás irányába mozdít el minket, s valljuk be, erre nagy szükség van...

Október 24. 18 óra: Kutasi Csaba: A rovarok védelmébe

Napjaink környezeti problémáinak hatására (pl: erdőirtások, éghajlatváltozás) rohamosan pusztul az állatvilág, ez a gerincesek esetében már korábban szembetűnő volt, de a rovarfajok számának drasztikus csökkenésére csak most irányult a figyelem. Az előadás bemutatja, hogy miért van alapvető szükségünk (a sokszor kellemetlennek tekintett) rovarokra és mit tehetünk, hogy környezetünkben minél tovább fennmaradjanak.

November 8. 18 óra: Kovács Attila: Madarak a kertben – Hogyan gondoskodhatunk téli madárvendégeinkről?

Ahogy közeledik a tél és vele a rossz idő, a madarak egyre nehezebben találnak táplálékot a természetben. Ilyenkor gyakran keresik fel az emberi települések környékét. Mi magunk is sokféle módon segíthetjük átvészelni nekik ezt az időszakot, ezek közül szeretnék néhányat bemutatni, milyen táplálékod adjunk és mit ne, milyen etetőket helyezzünk ki, hogyan biztosíthatunk búvóhelyet számukra a ragadozók elől.

November 29. 18 óra: A fűtési szezon és a levegőminőség – dr. Gelencsér András előadása 

 December 13. 14-18 óráig. Ünnepek – zölden. Környezetbarát praktikák az ünnepekre. 


 

Website by InnoTeq