Múzeumok Éjszakája 2022-ben

< >
Rendezvény
2022.06.25 - 18:00 - 2022.06.26 - 00:00

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház programja Múzeumok Éjszakája

2022. június 25. 18-tól 24 óráig

Reguly Múzeum Kávézó ünnepélyes átadása 18:30-kor
A múzeum új létesítményét Ottó Péter, Zirc város polgármestere adja át

A Keletkutató Vámbéry Ármin c. tárlat megnyitója 19 órakor
Az idei Múzeumok Éjszakáján Vámbéry Ármin és Törökország kerül intézményünk fókuszába. Vámbéry munkássága, motivációi erős párhuzamba állíthatók intézményünk névadójának, Reguly Antalnak az életével. A Keletkutató Vámbéry Ármin c. időszakos kiállítást a Múzeumok Éjszakáján dr. Kelecsényi Ágnes, az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének vezetője nyitja meg, aki egyben a kiállítás kurátora is. Az MTA-tól kölcsönzött tárlat fotókon, korabeli feljegyzéseken, autentikus öltözékeken keresztül mutatja be a kutató életútját.

Tárlatvezetés a Regulyversum – mindent Regulyról c. állandó kiállításunkban
Ha eddig még nem volt alkalma felfedezni a múzeum 2021 szeptemberében átadott, interaktív elemekben gazdag, új állandó kiállítását, most itt a remek lehetőség, hiszen a Múzeumok Éjszakáján három időpontban is hirdetünk tárlatvezetést. Szeretettel várjuk a jelentkezéséket a 21:00, a 22:00 és a 23:00 órakor induló különleges vezetésekre, melynek során a kiállítást kurátorával, dr. Ruttkay-Miklián Eszterrel járhatjuk végig a kiállítást és egyúttal Reguly kalandos útját. Az egyes csoportok (max. 25 fő/ csoport) óránként indulva kb. 30 perc alatt nézhetik meg a kiállítást.

Folyamatos programok:

„Küldj egy fotót Törökországból!”
A Múzeumok Éjszakáján megnyíló időszakos kiállításunk Vámbéry Ármin életét dolgozza fel. A Magyar Tudományos Akadémia Levéltárának vándorkiállításához kapcsolódva török hangulatúvá változik intézményünk udvara és helyiségei. A programon kialakított fotósarokban Oszmán Birodalmat idéző kiegészítőkben, török hangulatban lehet fényképezkedni. Az elkészült fotókról készített papírnyomatot a látogatók hazavihetik "törökországi" utazásukról.

Török nemezszőnyegkészítés
Az idei Múzeumok Éjszakáján minden a török kultúra körül forog. A Múzeumok Éjszakáján nyílik az Magyar Tudományos Akadémia vándorkiállítása, "A Keletkutató Vámbéry Ármin" címen. Ehhez kapcsolódóan olyan kézművességgel készülünk, mely egy érdekes technika megismerésén túl igazi közösségi élményt kínál. A közös nemezszőnyeg készítésbe hosszabb-rövidebb ideig bekapcsolódó érdeklődők részesei lehetnek Marton Károly, (népművészet ifjú mestere, nemezkészítő) vezetésével egy hagyományos technikával készülő török nemezszőnyeg elkészítésének.

A Múzeumok Éjszakájára azért is érdemes eljönni, mert a múzeum mögötti területen a Zirci Piac pedig megrendezi az Első Zirci Éjszakai Piacot, melyre szintén várják az érdeklődőket.

Website by InnoTeq