Rokon Népek Napja

< >
<
>
Rendezvény
2018.10.13 - 00:00 - 23:30

Október harmadik hetében hagyományosan a finnugor nyelvek és kultúrák felé fordulunk, hiszen már a két világháború között is megünnepelték Finnországban, Észtországban és Magyarországon a Rokon Népek Napját. 2013. óta az ünnep hivatalos neve "Finnugor nyelvrokon népek napja".
A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban idén is sokféle programmal, kézművességgel, előadásokkal, bemutatókkal várjuk az érdeklődőket 2018. október 13-án.

Részletes programunk:

16 órakor kiállításmegnyitó (a földszinti kiállítóteremben)

Udmurt hiedelemvilág tegnap és ma

A kiállítás Varklet Bodja baskíriai udmurt falu szokásait és hiedelmeit mutatja be, 1993-ban és 2017-ben gyűjtött anyag alapján. Udmurt diákok mesélnek, énekelnek, babát készítenek a kiállítótérben.

 

17 órakor nyelvészeti előadás (az 1. emeleten)

Nyelvcsaládokról érzelmek nélkül

Szentgyörgyi Szilárd (Pannon Egyetem, Angol és Amerikai Intézet) elsősorban az indoeurópai nyelvcsalád történetén keresztül mutatja be a nyelvhasonlítás módszerét, hogy megértsük, mire is jó egyáltalán a nyelvcsaládfa-modell.

 

18-20 óráig játékos feladatok (az 1. emeleten)

Az ELTE Finnugor Tanszékének munkatársai Reguly Antal utazásaihoz kötődő állomásokon játékos feladatokkal várják a felfedezni vágyó vendégeket.

 

16-20 óráig kézműves foglalkozások (az Alkotóházban)

Szurgyi Zsuzsával szalmabábut készíthetnek, Szőnyegi Zsófiával finnugor motívumokat szitázhatnak.

Website by InnoTeq