Reguly Fesztivál 2019

Reguly Fesztivál 2019.

Beszámoló az NKA 201108/02034 pályázatról

 

2019. július 11-én ünnepeltük Reguly Antal születésének 200. évfordulóját, és ehhez kapcsolódóan július 11. és 14. között Reguly Fesztivált szerveztünk. Célunk egy olyan kulturális rendezvénysorozat összeállítása volt, amely a kutató tudományos eredményeitől kezdve a finnugor népek mai kultúráján át a reformkori Magyarország légkörét is meg tudja idézni. Fesztiválunk első ilyen jellegű programszervezésünk volt, mely rengeteg tanulsággal járt, sok tapasztalatot szereztünk – és a rendezvény sikerén felbátorodva rendszeres nyári eseményt szeretnénk belőle kialakítani.

A rendezvényen megjelenő előadók, vendégek és közönség széles palettáját ölelte fel a Reguly munkásságával kapcsoltba hozható témáknak, így állíthatjuk, hogy mindenki megtalálhatta a számára izgalmas eseményt, programot a fesztiválon belül. A tudományos életet is több terület szakértői képviselték magyar és nemzetközi intézményekből, így új ismeretségek alakultak ki, remek beszélgetések zajlottak.

A fesztivál „arcát” kétségkívül az oroszországi finnugor népek képviselői jelentették: a Hanti-, Szalehardból és a Mari Köztársaságból érkezett delegációk tagjai a folklór- és a kézműveshagyományok őrzői mellett kutatókból is álltak. Jelenlétük mind tartalmában, mind hangulatában meghatározta a fesztivál jellegét.

A Reguly Múzeum épületegyüttese – saját benyomásunk és a visszajelzések alapján – remek színteret tudott adni a rendezvénynek: a kerti programok, a szemináriumok, a kézműves-foglalkozások, a filmvetítések és a közös étkezések mind megtalálták a számukra ideális helyszínt. A szabadtéri programok esetében, melyek a Múzeum előtti Rákóczi térre is kivitték az eseményt, a júliusi dátumhoz képest meglepően hideg, esős, szeles időjárás okozott fennakadásokat, de pl. Laczkó Péter Vándorfényképész műhelye folyamatosan teltházzal működött, és a koncertek látogatottsága is megfelelő volt.

A programban két napos folyamatos filmvetítés szerepelt (ld. a filmvetítések programját). Az e célra magyar felirattal ellátott dokumentumfilmek a továbbiakban is hasznosíthatóak lesznek. Több film esetében a rendező vagy legalábbis a készítő csapat tagja is jelen volt, így közönségtalálkozókra, beszélgetésekre is sor került.

Az Őshonos nyelvek évéhez kapcsolódó szeminárium – melynek kapcsán a Unesco Magyar Nemzeti Bizottsága a rendezvény védnökségét elvállalta – külön erénye volt, hogy az oroszországi finnugor nyelveken beszélő vendégeket anyanyelvükről tudtuk tolmácsolni. Ennek azonnal mérhető volt a hordereje, hiszen a rendezvényről élő videó-bejelentkezések is készültek, és az otthon maradt oroszországi finnugor kollégák azonnal szóvá tették, hogy „ők is olyan konferenciára akarnak menni, ahol saját anyanyelvükön beszélhetnek”. Természetesen sok esetben – például az első napon elhangzó magyar nyelvű előadások esetében – orosz nyelvre tolmácsoltunk, ezzel biztosítva mindenki számára a nyelvi hozzáférést.

A fesztivál záró napja már csak részben a Múzeum szervezésében zajlott: a Zirci Ciszterci Apátságban – melynek annak idején Reguly édesapja az ügyvédje volt, és amely támogatta Regulyt – emlékmise volt, utána pedig két városi civil szervezet (az Erdélyi Baráti Kör és a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület) rendezvénye zajlott, amelyen egy Reguly emlékére felfestett túraútvonal, valamint Reguly pihenőliget átadására került sor. A programot a HolddalaNap együttes koncertje zárta, amely remek érzékkel emelte be saját produkciójába a finnugor vendég előadóművészeket, így fesztiválzáró örömzenéléssel koronázva meg a négynapos eseményt.

A Fesztivál értékelése során egyetlen negatívumot kell megemlítenünk: annak ellenére, hogy sok önkéntes munka, felajánlott eszköz, anyag állt rendelkezésünkre, és magunk is takarékosan állítottuk össze a költségvetést, az anyagi források terén komoly hiánnyal zárt a rendezvény. Bízunk abban, hogy a Reguly évforduló elég indokot adott ennek ellenére a fesztivál megrendezésére, és reméljük, hogy a sikeres kivitelezés eredményeképpen a jövő évi Reguly Fesztivált nagyobb költségvetésből rendezhetjük meg.

 

Híradások a rendezvényről:

https://zirc.blog.hu/2019/06/26/reguly_fesztival_2019_julius_11-14_zirc

https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/fesztivalon-emlekeznek-reguly-...

http://finnugor.elte.hu/index.php?q=node/1281

https://www.nyest.hu/renhirek/harom-nap-reguly

https://www.youtube.com/watch?v=Ff1-eMlJRmo


< >
<
>

Website by InnoTeq