Reguly Antal emlékezete c. vándorkiállítás

Beszámoló a

„Reguly Antal emlékezete munkacímű Vándorkiállítás megrendezésére Reguly Antal születésének 200. évfordulójára, valamint a kiállítás katalógusa megvalósítására” című,

NKA  204106/02338 pályázatáról

A pályázatunk megvalósítására elnyert 900.000 Ft támogatás az igényelt költségvetés 51%-a, így a tervezett tevékenység egyik elemét, a vándorkiállítás anyagát tudtuk megvalósítani. A munkatársaink által összeállított szakmai anyag alapján a Stég Design Grafikai Kft. elkészítette a 12+4 molinó grafikai és installációs terveit, és a kivitelezést is vállalta. 

A kiállítás tartalmát tekintve 12 molinón Reguly Antal életútját mutatja be. Állandó elemként idővonal és térképvázlat jelenik meg a molinókon, míg az életutat bemutató szöveges- és képi anyagok változnak. Reguly térképészeti munkásságát külön 4 db molinón mutatjuk be, hasonló grafikai elemekkel, de önállóan is használható szerkezetben.

A mobil installáció elsősorban a szabadtéri bemutatásokhoz készült, és szibériai jellegű – a rénpásztorok építményeinek szerkezetét idéző rúdelemekből áll.

Szakmai beszámolónkhoz mellékeljük a molinók anyagát, valamint az alábbiakban felsoroljuk a bemutatási helyszíneket, kitérve a Regulyhoz kapcsolódó pontokra. 2020. március közepén a Tatabányai Múzeumban érte a kiállítást a COVID vírus miatti leállás, így a további tervezett helyszíneken sajnos nem tudtuk bemutatni a kiállítást; több helyszínnel egyeztetünk esetleges későbbi időpontról (Szeged: a tervezett Tavaszi Fesztivál helyett; Székesfehévár; Veszprém).

Reguly Fesztivál 

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, Zirc Városi Önkormányzat

2019. 07. 11-14.

Látogatószám: kb. 250 fő (100 fő a megnyitón + 150 fő a Rákóczi téri helyszínen)

A Reguly Fesztivál nyitó eseménye a Zirc Városi Önkormányzat nagytermében megrendezett tudományos konferencia volt, ahol a program részeként a résztvevők elsőként tekinthették meg a Reguly emlékezete című kiállítást. Itt az installáció a falra került, és méltó környezetet nyújtott az egésznapos tudományos konferenciához. Ezt követően a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház előtti téren került bemutatásra, ahol a fesztivál többi programja is megvalósult. A kiállítást 3 napon keresztül tekinthették meg az idelátogatók. A szabadtéri bemutatáshoz az installáció jól alkalmazkodott.

 

Reguly Konferencia

Magyar Földrajzi Múzeum, Érd

2019.09.03-04.

Látogatószám: 91 fő

Reguly Antal térképészeti munkájához kapcsolódva a Magyar Földrajzi Múzeum kétnapos konferenciával tisztelgett a kutató emléke előtt. Vándorkiállításunk megnyitására az első nap került sor, és egész szeptemberben az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban volt megtekinthető.

 

Kutatók Éjszakája 

ELTE Egyetemi Könyvtár

2019.09.27. 

Látogatószám: 170 fő (50 fő a megnyitón + 120 fő az ezt követő napokban)

Reguly Antal 1850-től haláláig, 1858-ig az Egyetemi Könyvtár első őre – főkönyvtárosa – volt. A 2019. évi kutatók éjszakája programján az épületben található emléktábla koszorúzása, előadások és a vándorkiállítások emlékeztettek munkásságára.

 

Reguly emlékülés

Magyar Tudományos Akadémia

2019.10.17.

Látogatószám: 60 fő

A Magyar Academia 1841-től támogatta Reguly kutatásait, utazását. 1850-ben tartotta meg itthon székfoglaló előadását. Az akadémikus kutatóra a Rokon Népek Napjához kapcsolódó időpontban megrendezett akadémiai emlékülés keretében emlékezett a tudományos élet. Kiállításunk az egynapos rendezvény kísérőrendezvényeként szerepelt a teremben.

 

Szeder Fábián Emlékkonferencia

Palóc Múzeum, Balassagyarmat

2019.10.25.

Látogatószám: 1055 fő

1819 több fontos tudományos eseményt jelöl Magyarországon. Ekkor indult el Kőrösi Csoma Sándor keletre, és ugyanekkor jelentette meg a palócokról írott első néprajzi leírását Szeder Fábián. Reguly később „Észak Kőrösi Csomájának” is nevezték az őshazakutatásban végzett munkájáért. 1857-ben Reguly palócföldi kutatásra indul, ahonnan nyelvészeti, néprajzi és embertani eredményekkel tért vissza Pestre. A Szeder Fábiánnal közös évforduló adta az apropóját annak, hogy a Szeder Fábián Emlékkonferencián helyet kapjon a Regulyról szóló vándorkiállítás is. A tárlat januárig volt megtekinthető.

 

Reguly Emlékezete

Tatabányai Múzeum

2020.02.13.

Látogatószám: 418 fő

A Tatabányai Múzeum kiállító termében nemcsak a Reguly emlékezete című kiállítás molinói kerültek bemutatásra, hanem hozzá kapcsolódó tárgyi eszközökkel is bővítettük, színesítettük a tárlatot a látogatók számára. A megnyitóról a helyi televízió felvételt is készített: https://youtu.be/j8EiS84iYxg A tárlat a veszélyhelyzet miatt csak 2020. március 14-ig volt tavasszal látogatható.

A fotókon az egyes helyszíneken felállított kiállítás látható a bemutatási sorrendet követve.

Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy megvalósíthattuk a Reguly Emlékévre a vándorkiállítást!


 


< >
<
>

Website by InnoTeq