Reguly Fesztivál (2020)

BESZÁMOLÓ

Kulturális, ismeretterjesztő programsorozat megvalósítására a Reguly Antal Emlékév keretében

(NKA 201108/02342 számú pályázat)

 

 

Családias hangulatú programokkal várt minden érdeklődőt a múzeum és a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület a Reguly Fesztiválra 2020. július 11-én. A szombati délutáni rendezvénynek nem igazán kedvezett a nagy erejű szél, ennek ellenére szép számmal gyűltek össze kicsik és nagyok a Barátság Parkban. A helyszín már az előző évi Reguly Fesztivál keretében is igen szép helyszínélül szolgált a fesztivál záró napjának.

Természtesen a 2020-as Reguly Fesztivált is úgy terveztük, hogy valamilyen módon és valamilyen mértékben minden programeleme kapcsolódjon Reguly Antal munkásságához, tevékenységéhez. Az idei alkalmat a Zirci Vegyeskar nyitotta meg a Dallal Reguly nyomában c. összeállításukkal. Őket követte Király Dávid és Konrád Viktor széllel dacoló dudajátéka. Kevesen tudják, hogy Reguly nemcsak Finnországban és Szibériában, hanem Palócföldön is alapvető kutatásokat végzett. A palóc kutatások kapcsán hívtuk el a két dudást, hogy hangszereik segítségével idézzék meg előttünk ennek a tájegységnek a népdalait, dudanótáit. Őket a HolddalaNap követte, akik a tavalyi évben nagy sikerrel mutatkoztak be a zirci közönség előtt. A siker idén sem maradt el: számos kultúra zenei kincséből merítve igazi örömzenélést és együtt vigadást jelentett a fellépésük.

A zenei programok mellett a múzeum természetesen kézműves bemutatóval is készült: a finnugor zászlók színeiből válogatva szövőműhelyünk kötélverőjén Marton Károly vezetésével az érdeklődők betekintést nyerhettek a kötélverés rejtelmeibe. Emellett egy különleges „tetoválós” programot is terveztünk erre a napra. Az obi-ugorok, azaz hantik és manysik körében több évszázada használt tetovált jeleknek, a tamgáknak sok érdeklődője akadt a fesztiválon. Az obi-ugorok körében ezeket a jeleket alkalmazták egy-egy személy azonosításra, de az ábráknak szakrális jelentésük is volt. A szombati fesztiválon erről tudhattak meg többet az érdeklődők és elkészíthették saját tamgájukat hennafestéssel Matykó Júlia közreműködésével. Végül a möllky-t, azaz a finn kuglijátékot is meg kell említenünk, amit örömmel játszottak a kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt. Szeretnénk a jövőben is több, hasonlóan jó hangulatú programot szervezni, olyat, ami igazi közösségformáló erővel bír. 

< >
<
>

Website by InnoTeq